Polsko 2000 - krok za krokem, aneb suché konstatování


Piervši džien (:-))

Dojezd do Těšína autem. Bacha na celníky (:-)). Jízda 40 km šíleným motoráčkem cca 2 hod se spožděním 17:59 minut (spoj byla rezerva 18:00 minut).
V Bialsko-Biale vyběhnutí raketovou rychlostí, nástup do asi správného vlaku, rozjezd vlaku.........

Oddychnutí si, bo správný vlak.
Nalezení kupé s alienkou 1. Celkem se dala. Pozdejší přístup alienky s dcerou + alienka2 s dvěma děckama a všemi kufry. Hádka mezi alienkami1 x 2 (bo kufry), málem vytažení pufátka. Šílená jízda. Alience2 upadly krytky.

Odchod do jídelního vozu (kola za 4,5 zl) Krytky. Borka je tam pak zapoměla. Doufám že nám nerozuměli bo ty kecy stály za to !!!!

Jízda přes hooooodddnnně dlouhý most. Vystoupení v SOPOTách v 19:50.


Chůze 2.5 km od spožděného vlaku k nejbližší mapě (inf. centrum zavřené v 18:30), lokalizace kempu, cesta ke kempu dalších 5 km. Přemýšlení asi 5s a odmítnutí drahého kempu. Zjištění, že jsme došli do Gdyně (:-O, cesta na pláž, vybrání místa pod vosím stromem.
Cesta od vosího stromu.
Cyklistická plážová trasa
Seznámení se skoro zamrzlým mořem, rozpakování + požrání (houmeles), vybrání místa na spaní, hra na kytaru, odstrašování kolemjdoucích (Kaťuša).
Něco v lese.
Pokus o lov velryb (:-)), zjištění NĚČEHO ve tmě u našich báglů, po konzultaci NĚCO zhodnoceno jako
a) pes
b) mravenečník
c) divoké prase

C je správně (:-O. Překonání počátečního šoku a ochrana báglů před flegmatickým prasetem (nevadilo mu ani pískání či řev - ani s sebou neškublo). Příprava pistole k výstřelu směr prase, pomalý přesun k báglům a tudíž i k praseti, odchod prasete od báglů, obejítí nás a pokračování v lovu po koších na pláži.

Deset minut na vzpamatování................... škodolibé chlamání - neb prase si našlo jinou oběť, zápálení ochranné svíčky před prasetem (neb divoká zvěř se bojí ohně) - prase se opět blížilo, sbalení, přesun směrem k ohni na pláži cca 500 m. Rozdělání dalšího ohně(neb u prvního byla nějaká grupe parte), debata o místě spánku (???), rozvažování stráže - zamítnuto, přijat flegmatický návrh tzv. chuj s tym, postavení stanu cca 0,9m od pláže (ve tmě cca 00:15 hod). Usnutí?




Dzien drugy

Cca 3:00 průchod prasete kolem stanu.
Budíček cca 6:00 - průjezd traktorů na úpravu pláže, rychlé spakování, neb jsme byli spatření (oranžový stan) (:-)) Nejlepší ráno na pláži - very good. Bomba výhled, východ slunce a moře hned u nosu s hafem racků. Průjezd traktoru zpět, nasrání řidiče, který očividně nemohl najít podruhé náš stan (mohl si vyčumět oči),první úvaha co to jsou wydmy, cesta k benzince kde jsme se chtěli umýt - asi ne, benzinka neměla hajzlík - možno vevnitř, ale tam se nám nechtělo bo špinaví šneci.
Cesta na nádr, hledání úschovny na bágly, cesta do inf. centra, informace o Sopotu, kempech, úschovnách, cestě do Helu - v English (!!!) Uau, uschování báglů za very levně - bo působení jako socky (přepakování 2 báglů a kytary do jednoho, placení výhradně kovovýma drobnýma se slovy naše poslední prachy = cena se smrskla z 11 zl. na 6 něco zl.) hodná stará paní.
Cesta za poštou, nákup chlastu (hmmm), opět zjištění že Poláci jsou tupí a nerozumí ani slovo česky (Pošta <-> Počta !!!), hodinové psaní 2 pohledů (drahým polov... atd(:-)))) , cca 0,6 - 0,8 za pohled, 1,2 zl známka do ČR. Zapomenutí nalezení směnárny (úvaha "jsou v Helu směnárny? Nebo budem muset naspátek plavat!!), cesta na pláž, sezení na pláži, jídlo, pozorování, beach hlídky, beach sexu, beach volejbalu, beach … v podání více než ubohém, málem sestřelení balónu nabitým revolverem, atd.
Cesta po pláži k jinému kempu, v Polsku je taky hezky (:-)), chúze asi 5 km, nenalezení kempu, vysrání se na to, debata nad wydmami - nic se na nich nesmí (samé warning- my jsme tam spali…(:-)), zhodnocení že nuda a že cesta do Helu jest jediným východiskem.
Zjištění, že když chceme koupit jízdenku na loď, musíme si první koupit vstupenku na molo, kde se prodávají jízdenky na loď. Vstup na molo - 2 zl. Loď do Helu 28 normal, 19 ulgowy (zlevněný), zpáteční 38 a 28 zl (1 osoba).
Cesta pro bágly, vstup na molo, hledání kde se prodávají jízdenky - žádné cedule a biig molo, posezení, mrznutí, požrání, přesednutí, ohřátí, opět zjištění, že v Polsku je přece hezky (:-)), nákup jízdenky (drzé tvrzení že oba studenti - pak se stalo pravidlem), příjezd rychlolodě, cesta rychlolodí, good vlny, vylodění v Helu.

Zjištění že cesta z Helu do Gdaňsk 30 (:-O zl. na osobu. Odchod dle mapy do nejbližšího kempu, (10 zl osoba + 6 zl stan (namiot) + 0,5 zl jakýsi příplatek). Normal pobyt v kempu, hned po vyjítí z kempu nalezení cedule v 5 ti jazycích Military area - keep out, no entry, cesta kolem bunkrů a ostnatých drátů, nalezení děl (proti lodních a proti leteckých), cesta na pláž, průlet dvou " Migů ", hezký západ slunce, objevení neznámého objektu na obzoru moře - před tím tam nebyl, zjištění, že ponorka - o ou, čekání na západ, hledání lepšího místa pro foto západu slunce a ponorky, prošvihnutí západu slunce a ponorky (:). Návrat do kempu, umývání v ledové vodě (pouze jeden odvážlivec), smažení lunchmeatu přímo v plechovce, skoro výbuch "ty vo.. zatlač ho tam spátky!!", a go to sleep.




Dzien tr.. tri... třeti

Vstávání cca 10:00, nákup pečiva,nález levnějšího kempu (s borcem speak only in English, he thing, then we English bosses) (cca 200 m) díky včerejší návštěvě Poláka (ptal se kolik stojí kemp) - 5 zl osoba, nic víc, požrání, sbalení (stan se musí spakovat do 11:00) a opuštění kempu.
Přesun do 2 kempu, opětovné rozbalení, nalezení děla, prozkoumání celého ostrova (very very ve... looooooooong procházka), vyvalení se na prázdnou super pláž, příchod military hlídky, dělání srandy že jdou pro nás, zjištění, že jdou po nás, výzva k opuštění vojenského prostoru (proše vychodžit) bo kalašnikov. Přesun cca o 1 km na severovýchod, kde přeplněná pláž, nakreslení hranice s military area a ulehnutí cca 20 cm od military area - provokace.
Zjištění že ledová voda, koupalo se až 1 člověk,
my ne !,
opuštění nudné zaplněné pláže přes military area, pruchod kolem radarové stanice s nepřetržitým dozorem z věže za 2 ploty se dvěma ostnatými dráty (we go skrz díru v plotě), foto u cedule NO FOTO, požrání a go to pošta, poslání pohledů (atd), go zpět k moři a cesty naskrz poloostrov atd.
potkání borca - we say hallo, he says hallo a radost až na kost, vaření polívky, lžičky stály v ešusu, požrání, go to moře, go to sleep.




Dzien čtvarty

Velice lenivé ráno cca do 11:00, nic se nechtělo, houstičky obvzvláště vypečené s džemem - made in Polish (v Polsku je fakt hezky - chuť na buchtičky bez džemu), go to military pláž (very prázdná - proč??) , válení se na military pláži, spálení se, čekání na military soldiers by foto, koupání se
my dva, labuť
a tři lidi, pokus o foto ve vodě, dále smažení na slunci, namazání se bo spálení, a go to přes military area do kemp.
Požrání a go to maják, focení (z majáku se nesmí fotit, bo military area), prohlídka Ruska, cesta na sever - hledání nejsevernějšího koutu polostrova (with kompas), nenalezení, bo veryveryverylongway.
Foto stíny, vzdání cesty na sever, zkratka skrze les, zabloudění wietkong a peking, použití kompasu (:-)), uaaaa kde to jsme, bo najednou úplně jiné prostředí, nalezení cesty, go to kemp, absolutně zmožení, go to moře with kytara, zjištění že absolutně rozladěná, hra nemožná, nalazení nemožné, hooodně moooc komárů, odhánění komárů ochrannou svíčkou a poté i zapálením trávy na pláži pod strážní věží military soldiers, hledání kamínků, cesta po vlnolamu z vnější strany, go to sleep (bez večeře, bo došlo jídlo).
(za)Vraždění komára (cca 40 minut), úspěšné ulovení a zjištění, že absolutně zbytečná práce, bo tuny jiných, nemožno usnout, bo diskotéka (23:00) a mírné poprchávání. Malá přeháňka + vraždění komárů, horko jak cip.




Pionty dzien

Větší přeháňka.

<MIMI (00:04)> Ty vole, slyšíš to?
<MANIK (00:08)> Jo
< MIMI (00:40) > K.... tu vpravo je kaluž. Dívej na tu baterku (celá mokrá).
< MANIK (00:45) > Jo
<                            > Spánek dál cca 1,5 hod.
< MANIK (02:15) > Ja to mr... k.... do p... tu je úplně mokro. K.... mám úplně mokr.. ....
<                            > Nesrozumitelné a smíchané nadávky všeho druhu, vzbuzení celého kempu, kosa jak cip. Dohoda, že vstáváme a balíme.
< MIMI (02:30) > Tak vstáváme.
< MANIK (02:31) > Jo
<                            > 10 min hmmm, nadávek už asi ani ne, spíš jen takového proklínání a ........ (:-))

Další příliv, stand up and go to ven. Celí mokří, pakování stanu a spacáku po tmě, všechno mokré. Čas cca 3:00. Go to nádr. Bez snídaně bo pořád není jídlo.
Chycení odjezdu vlaku do Gdyně cca 2 min, lístky ve vlaku, cesta cca 2 hod. Bomba výhled, vlevo i v pravo moře. V Gdyni na nádru go to informace a mezinárodní pokladna, borka se málem poskládala (bo nevěděla kde je Ostrava - Czech Rep.). Poté nám našla v brožurce cestu přes Prahu. Poděkovali jsme a odešli.
Výměna Czech peněz za polish shity. Lepší kurz než u nás (10). Go with nějaký vlak směr Gdaňsk (zjištění, že asi tramvajka-metro), jízda nejspíše na černo. Cca 1 hod.

Gdaňsk - informace a mezinárodní pokladna - opět brožurka, kompy asi neznají. Nalezení spoje ne přes Prahu (díky bohu), cena jízdenek stoupla ze 450 Kč asi na 670 Kč (hlavně díky místenkám a jiné trase). Otázka zda je možno z Warszawy pozdějším vlakem. Odpověď "JO". Oddych, bo jsme se chtěli po Warszawě projít. Výdej jízdenek a zjištění, že na Warszawu máme asi tak půl hodinky bez zpoždění! Ale díky bohu že víme, že z Warszawy jede i pozdější vlak (:-)), jen je škoda, že nám na něj nedala místenku.........
Málo času na shlédnutí přístavu, go to vlak směr Waršava, vyfocení ve Warszawě, málo času na zhlédnutí Warszawy a zhodnocení že v Polsku je taky hezky.
"Ty vojto he, hezký barák co?" úřad vlády PL
a zakoupení pohledů, go to Ostrava v bomba vlaku - prázdné kupé. Celní prohlídka (jedna jim nestačila tak to vzali asi hmmmm x krát, příjezd do Ostravy přesně na čas (!!!).

Na závěr se omlouváme všem Polsky a English znalým za neodporné používání cizích slov, ale vězte že při editaci tohoto dokumentu v bomba editoru (notepad) máme asi, ne asi ale určitě jednu lahvinku v krvi (:-)) (šampusu), jo a gačínáme druhou (ine). (editor: MIMI a důvod načínání, Manik slaví narozky!!! proto dímy bohi za překle..ło{v+ÄŁŇdfks»_N-6;W8L6)צ4@ :) Hmmm, tak to je fakt konec :)



(c) Copyright 2000 by Manik, MIMI, all rights reserved.