spolujízda / autostop - logo
Tricka s potiskem
   
Dánský ostrov? PROČ NE!     - fotoalbum (c) 2003 by redakce

Je to jen pracovní strohý popis našich cest na a po Bornholmu + nějaké fotky. Budete-li chtít nějaké fotky ve vyžším rozlišení, nebo jako tapetu na pracovní plochu, stačí napsat :) Jo a pokud by někoho popletl název, tak vlakem jsme dojeli jen na sever polska, pak už je jen voda :))
Pro infomraci: Bornholm se nachází asi 40km pod Švédskem v baltickém moři. Celkem kus od Dánska...
Ps.: V textu jsou odkazy na nějaké fotky, ale víc jich najdete ve fotoalbu.

1.den
Odjezd z Ostravy hl.n., ovšem vlakem, který jsme si museli najít sami, neb české dráhy a jejich infocentrum nás moc neuspokojily. Resp. Nenašly nic levnějšího, než 1500 a více, přičemž my jsme cestovali za 1110 tam i zpět. Proto doporučujeme najít si vlak sami, buď na netu nebo Idosem.
Příjezd do Katowic a hned jsme se hrnuli na pivko, neb jsme už dlouho (cca 2 min) nesli těžké bágly. Jelikož jsme měli na odjezd vlaku dále na sever 2 hodiny, zašli jsme si na pivko do Macdonaldu (cena cca. 40Kč půl litru). Jidlo v Macdonaldu u nádraží bylo v poměru cca o 30 procent dražší.
Posílení pivečkem jsme si půl hodinky před odjezdem vlaku řekli, že je na čase vyrazit a zaujmout místa. Což se po chvíli ukázalo, jako veliký optimismus, protože když jsme procházeli kolem již plného vlaku, nebylo málem ani kde stát. Ve slabé vteřince ostatních chudáků, hledajících volné místo, jsme odhalili 2 místa v pidi kupéčku. Rychlostí blesku jsme se tam přesunuli, čimž jsme kupé zcela zaplnili a naše bágly bohužel musely zůstat venku (na chodbičce, pokud jste někdy viděli vlaky v Indii, tak si to dovedete představit). Následuje 10 hodinová cesta…..

2.den
V pátek ráno příjezd do Swinoujscie. Chvíli jsme se divili, že jsme našli bágly, pojedli jsme u průplavu a hned jsme se jich zbavili v úschovně (asi 35 kč/ks).
Protože byla hranice s SRN pouhých 5km pěšky, šli jsme do Německa. Pozor - 5km na polské mapě se počítá podle vzorce 1čš kilometr = 0,5 polského.
Na hranici jsme si vystáli asi 40m frontu a pak jsme byli jako exotický druh turisty přesměrování k jinému (spešl) okýnku. Tam jsme byli sami.
V Německu jsme počuměli po pláži, zašli na molo, skoukli malou poť a šli zpátky cca 15km (cesta se nějakou záhadou prodloužila). Cestou jsme koupili pití v supermarketu za cca 0,95DM 1,5 litru.
Dlouho jsme hledali místo na spaní a našli jsme místo u nákladního přístavu poblíž jachtového klubu. Pláž jsme nenašli, ale někde tam určitě byla. Jinak, pokud vám nevadí nepřetržitý hluk nákl. přístavu, ožralí poláci troubící vedle vašeho stanu, pes apod., tak vám to místo můžeme doporučit. Stejně nic lepšího nenajdete..

3.den
Trajekt na Bornholm (hl. město Ronne:-) jede jen v sobotu ráno, proto jsme jeli už ve čtvrtek. Cena za auto se neliší při obsazení 2, nebo 4 osobami, proto jsme chtěli najít poloprázdné auto a za malou úplatu se svézt. Nalezli jsme ochotného poláka, ale bohužel s velmi neochotnou a nepříjemnou ženskou. Tímto ho pozdravujeme a litujeme.
Takže jsme si museli koupit normální ship lístek(studentskou - nekontrolovali potvrzení o studiu :-), platili jsme kartami (VISA, Maestro…aj).
Přijela super loď. Osmipatrová, 160m dlouhá a habakuk veeelkáá. Poměrně luxusní (alespoň pro homelesy, jako my:-).
Dali jsme věci do lodní úschovky, cena 5DK (20kč). Ochutnali jsme kolu v casinu. Cena 60kč / plechovka koly. Pluli jsme 6 hodin. Cestou jsme se ještě stihli osprchovat, neb jsme tušili, že to bude na dlouho poslední sladká voda. V útrobách trajektu nám to trochu připomínalo film Titanic :) A na plubě taky hezky foukalo.
Připlouváme do přístavu a z lodi vyhlížíme benzinku, nám již známou z pohledu webkamery, umístěné na informačním centru a předběžně hledáme místo na spaní. Po odbavení jsme vyrazili na pláž a koupali jsme se v ledové vodě. Bylo to vpravo na jih od přístavu. Fajna pláž a perfektní místo na spaní, kde jsme postavili stan na pískovcovém útesu cca 20cm od kraje. V Dánsku je taky hezky. Plni optimismu z hezkého počasí jsme se rozhodli spát pod širákem (1.pokus). Po necelých 5 hodinách přestaly být vidět hvězdy a začalo se blýskat. Po rekordu v čase stavění stanu jsme ulehli a v ten moment se spustil šílený liják. Doporučujeme dobře ukotvit stan, pokud se nechcete probudit ve vnitrozemí.

4.den
Vzbudili jsme se kupodivu pořád na pláži, a dokonce našli i všechny rozházené kolíčky. Šli jsme do města. Bágly jsme umístili do úschovky v přístavu v odbavovací hale (20DK skříňka - 100Kč). Velikost asi na krosnu (+-pětník:). Jinak v odbavovací hale byla slušná koupelna s pitnou vodou (jako všude na Bornholmu), kelímky na vodu, záchody apod.
Hned vedle odbavovací haly je autobusové nádraží s autobusovým spojením po celém ostrově.
Návštěva infocentra, hned vedle se půjčovala kola. Ceny jako všechno v Dánsku dost vysoké (300Kč na den / ukrajina s přehazovačkou, 450Kč na den / horák).
Jeli jsme na jih. Po hodně dobrých cyklostezkách kolem zajímavých míst (obrněný kostel, vikingská zastávka, little stonehange, tektonický zlom oddělující skandinávskou a evropskou desku, mlýn apod.). Návštěva Bornholmnature (vstupné 800 Kč vstup předním vchodem, 0 Kč když půjdete zezadu. Je tam normální východ, který nikdo nehlídá). Uvnitř je všechno o ostrově od jeho vzniku (500 mil. let), živá zvířata aj. Pak jsme vyrazili na pláž, hodili kola do křoví a šli se koupat. Sem tam kapsy s teplou vodou.
Návrat do Ronne, návštěva Kwikimartu (místní supermarket). Po zjištění kolik co stojí opuštění Kwikimartu, vyzvedli jsme bágly, návrat na naše místo na útesu, v Dánsku je taky hezky, šli jsme spát. Mimochodem na celém Bornholmu je zakázáno volné stanování…

5.den
Ráno jsme rozhodli, že opustíme Ronne, nakoupíme jízdenky a vyrazíme na okružní cestu ostrovem. Jízdenky podle ceníku na webu sice stály cca 300Kč / 10 jízd, ale pouze 1 zóna. Museli jsme koupit jízdenku na 3 zóny, protože jen tak se dal ostrov s 15 zónama přejet za 5 jízd (když jednu jedete načerno:-). Takže jsme koupili jízdenku za 360DK (1500 Kč).
Po dlouhých úvahách, jak jezdit, aby nám to vyšlo, jsme zvolili okruh kolem severního pobřeží a zpět přes střed ostrova. První cesta směr Hamer (načerno 2 zóny, zestárli jsme asi o 2 roky hrůzou, až později jsme zjistili, že řidiči jsou schopni zastavit na rozhraní dvou zón a požadovat doplacení jízdného, nebo vystoupení v poli, anebo také pokuta 2700DK cca15 000Kč...). Prohlídka nejstarší a největší zachovalé zříceniny hradu v severní Evropě (původně letní sídlo dánského krále z 9. století, perfektní místo na útesech nad mořem).
Hrad stojí na 40m skále, uvnitř které je vytesaný tunel, který nejspíše spojuje hrad s mořem. V okolí celého hradu jsou po úpatí doslova rozesety balvany několikametrového průměru, které byli svrhávány na útočníky. Pod hradem je nedokončený prstenec hradního příkopu, a také umělé jezero původně sloužící na okrasu.
Od hradu vedou schody na kamenitou pláž, kterou omývají divoké vlny Baltského moře. Tytéž vlny připravily o krásu dva kamenné draky, které si nechal vytesat dánský král.
Chvíli jsme se váleli na prázdné pláži a vydali se zpět po schodech k hradu. Tam jsme si vychutnali feudální způsob života, neb jsme si dali 2 pivka nejmenované české značky (Radegast :). Odvážlivci se mohou i přímo na hradě vyspat, což jsme chtěli udělat, ale byli jsme zahlédnuti místním "kastelánem" a proto jsme to preventivně vzdali.
Po cestě z hradu jsme shlédli obelisk s neznámými nápisy a pokecali s němcem. Jelikož jsme s ním komunikovali v anglickém jazyce, myslel si, že jsme angličani a s úsměvem na rtech nám popisoval krásy ostrova. Když zjistil, že jsme tschechise, tak mu úsměv na rtech ztuhnul a už se s námi nebavil (asi přemítal, jak si češi můžou dovolit dovolenou, která je drahá i pro něj - netušil, jakým způsobem přežíváme). Našli místo s krásným výhledem na hrad a uložili se k bezelstnému spánku pod širákem. Chyba. Celou noc bylo krásně a poprvé jsme dokončili spánek pod širákem bez narušení.

6.den
Netušili jsme ovšem přítomnost milimetrových organismů (klíšťat), kterých jsme dohromady vyšroubovali 9. Jelikož jsme na mapě našli město Alligne prakticky za rohem, koupili jsme si levnou (cca 40 kč) jízdenku a nasedli na bus.Netušili jsme, jaký je to kousek. Poté co autobus zastavil po minutě, se nám řidič snažil něco dánsky vysvětlit. A tak jsme vystoupili. Poté co jsme nechali ujet spoj, do kterého jsme měli přestoupit, jsme se vydali do Alligne pěšky.
Přišli jsme do Alligne. V Alligne byla zase kamenitá pláž, a pošmourné počasí. I když bylo Alligne malebné městečko, pro nás tam byla nuda. Sedli jsme na bus a jeli do Gudhejmu (Christansen).
V Gudhejmu jsme obdivovali veliký zachovalý mlýn, který se bohužel momentálně netočil a byl uzavřen pro věřejnost i s přilehlým muzeem. Prouzkoumali jsme nedaleký kostel a přilehlý hřbitov, od kud byl nádherný pohled na celé přímořské městečko. Ve středu hřbitova byly trosky původního kostela, který rozbili Finové, protože si mysleli,že díky němu mají Dánové větší úlovky ryb. Opět malebné a romantické městečko, opět pro dva kluky dost nuda. Protože se nám podařilo v několika hodinách splnit dvoudenní plán, přemítali jsme co budeme dělat. Po prozkoumání mapy ostrova, jsme se rozhodli, že to vezmeme pěšky směrem ke středu ostrova, kde byl naším dalším cílem největší obrněný kostel.Protože jsme předpokládali, že tam do večera nedojdeme, hledali jsme nejbližší místo na přespání. Hledali jsme ale marně. Došli jsme až ke kostelu, ale bylo už pozdě a byl zavřený. Proto jsme se rozhodli zůstat tam až do rána. I když to bylo uprostřed ostrova, nebylo kde schovat stan a tak jsme se vyspali na lavičkách vedle parkoviště. V noci nás probudil malý deštík a tak i pod lavičkami.

7.den
Ráno nás vzbudil místní kastelán, který si schovával kolo. Po ranní hygieně, ve všudy přítomných velice čistých veřejných záchodcích jsme navštívili kostel. Byla to jediná památka, ve které jsme byli donuceni zaplatit vstupné (asi 50Kč), ale stálo to za to. Kostel měl několik pater a v ochozech malé střílny.
Po předchozím dobrodružství jsme se rozhodli, že přenocujeme v kempu, ale po zjištění cen, a informaci, že si musíme zakoupit nějakou ubytovací kartu jsme to vzdali. Chtěli jsme si aspoň schovat batohy, ale ani v Informačním centru nám neřekla kde je to možné, asi nikde. Slyšeli jsme, že je možné přemluvit některé farmáře, že se dá u nich na dvoře postavit stan. Proto jsme to zkusili, a navštívili jsme první farmu (spalo se tu krásně) u značky konce města. Po krátkém rozhovoru s velice milou babičkou, jsme se domluvili, že můžeme postavit stan u nich. Posléze nám došlo, že ta milá babička rozuměla asi jenom dvěma slovům. Garden a little týpí. :) Ale světe div se, stan nám bez problémů nechala postavit. Jelikož jsme nechtěli moc obtěžovat, stavěli jsme ho až později večer. Ale místo na zahradě u stromku jsme už zneužili tím, že jsme tam nechali bágly a šli jen s batůžky na obhlídku města a pobřeží.

Tak to je prozatím konec, ale později určitě doplníme další dny. Tedy, až bude čas :)


reagovat    /      zpět na seznam článků
 
© 2002-2024 DIAREK
stopem.dopravit.cz
Odesláním formuláře, nebo e-mailu dáváte souhlas se zpracováním zadaných osobních údajů v rozsahu nutném pro účely zpracování.
S výše uvedeným zpracováním udělujete svůj výslovný souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním emailu nebo dopisu na kontaktní údaje společnosti.
 

optimalizace PageRank.cz